Kenapa saya simpan emas untuk pelaburan jangka masa panjang.

  Kenapa saya simpan emas untuk pelaburan jangka masa panjang. Dalam banyak2 jenis pelaburan, kenapa EMAS ? Kenapa EMAS ??? Sebelum saya beritahu kenapa, saya senaraikan dulu jenis2 pelaburan yang saya tahu. Labur dalam unit trust. Apa yang saya faham tentang unit trust ni, ia adalah pelaburan yang medium risk. Maksudnya, akan ada masanya duit …

Continue reading Kenapa saya simpan emas untuk pelaburan jangka masa panjang.

Advertisements

Paksa diri untuk menabung.

Saya memang sangat setuju dengan topik ni. Untuk ada duit simpanan, memang kita akan memaksa diri untuk menabung. Berbelanja hanya selepas duit dah diasingkan untuk simpanan. Jangan lah pulak berbelanja dulu, tunggu baki baru buat simpanan. Biasanya kalau situasi kedua ni, tak ada makna nyalah akan ada duit simpanan. Kalau ada sekalipun, pasti duit simpanannya …

Continue reading Paksa diri untuk menabung.

KENAPA PERLU SIMPAN EMAS SETENGAH GRAM SEBULAN????

Mula-mula dulu saya pun skeptikal gak issue simpan emas ni. Lebih-lebih lagi suruh simpan 1/2 gram sebulan? What the h.... ? Kihkihkih.... Itu dulu lah. Sekarang saya dah nampak perlunya simpan emas setiap bulan walaupun hanya 1/2 gram. Saya mula nampak kepentingan nya bila saya desperate nak langsaikan hutang-hutang jahat saya. Bila simpanan dalam bentuk …

Continue reading KENAPA PERLU SIMPAN EMAS SETENGAH GRAM SEBULAN????

Sabar dalam berniaga. Ramai yang boleh berniaga tetapi…

Artikel di bawah ini saya ambil dari perkongsian di whatsApp group salah seorang stokis PowerGold. Boleh follow FB Mustaqim Mohamed. MOTIVASI DIRI.. ***************** KENAPA KITA SABAR KAYAKAN ORANG LAIN? .. TAPIIII..TAK SABARRRR...NAK KAYA KAN DIRI SENDIRIII.. 🅾 Ramai yang mudah putus asa bila berbisnes.. Ada cabaran sikit dah nak 'give up'. Sales drop sikit dah …

Continue reading Sabar dalam berniaga. Ramai yang boleh berniaga tetapi…

Emas membantu dari kesempitan duit….

Setiap investment yang kita buat pasti tujuan nya untuk membantu kita dari kesempitan duit. Yang penting investment tu memang memberi pulangan yang positif. Cuma yang membezakan setiap investment tu ialah pulangan yang cepat atau lambat dan mudah untuk di cairkan atau mengambil masa yang panjang. Kat bawah ni saya share perkongsian  dari  FB  Mustaqim Mohamed, …

Continue reading Emas membantu dari kesempitan duit….

Kenapa perlu nya ada simpanan emas..

Perlu ke ada simpanan emas ni. Duit je pun dah cukup kot... Saya mula berjinak-jinak simpanan emas ni dari awal tahun. Tapi bukan semua cash saya convert ke emas. Perlunya juga cash kat dalam bank tu. Ada waktu yang terdesak nak guna cash dengan cepat tak ada lah kelam kabut nak gi pajak kan emas …

Continue reading Kenapa perlu nya ada simpanan emas..

Berapakah minimum gaji untuk buat pelaburan

Yup... soalan yang biasa berlegar-legar dalam kepala. Berapa minimum gaji yang sesuai untuk boleh buat pelaburan? Jawapannya....... tiada minimum gaji. Sebab tu kalau ikut certified financial consultant, jumlah pelaburan dikira beberapa peratus dari jumlah gaji. Besar sumber pendapatan, besarlah jumlah RM yang perlu dilaburkan. Kecil gaji, kecillah jumlah pelaburan. Ikut kemampuan. Yang penting konsisten. Dan …

Continue reading Berapakah minimum gaji untuk buat pelaburan