Assalamua’laikum. Tajuk entry kali ni… “9 punca gastrik”. Okeh……… Kalau nak di ikutkan sebenarnya punca gastrik setiap orang berlainan. Sebab nya alahan setiap orang tu memang berlainan.

Semuanya bergantung dengan perbezaan persekitaran, lifestyle, rutin harian, diet harian dan juga sejarah kesihatan keluarga masing-masing.

Untuk tahu punca masalah kita yang mana satu, kita kena cuba satu persatu punca-punca alahan tu dan pilih lah yang mana paling memberi kesan yang sangat tak best kepada diri kita.

Di bawah ni ialah poster yang saya dapat dari #iM4Uprihatin yang saya dah simpan lama sebenarnya. Tapi baru sekarang nak share. Ehhehehe….

 

9 punca gastrik.

 

1. Makanan pedas.

Yang ni memang dah lama orang tau. Sangat ketara bila makan makanan yang pedas akan terus rasa impact nya pada perut.

2. Makanan masam.

Yang ini pun sama seperti point di atas. Kalau makan makanan yang masam secara berlebihan, perut lah yang akan ketara rasa kesan nya.

3. Makanan berlemak/berminyak (kecuali minyak zaitun).

Yang ini pulak biasanya kita tak akan terus rasa akibatnya pada perut. Tetapi jika berlebihan, sebenarnya akan menyebabkan perut kita terpaksa berkerja lebih kuat untuk menghadamkan makanan tersebut.

4. Merokok.

Yang ini kesan dan akibatnya tidak boleh rasa serta merta. Tetapi ramai yang tidak tahu merokok yang berterusan akan mengganggu sistem perut dan seterusnya menyebabkan gastrik.

5. Minuman berkafein (Kopi, Teh).

Jika minum terlalu banyak boleh menyebabkan rasa pedih perut kerana kafein akan merangsang rembesan asid perut.

6. Penggunaan NSAIDS.

Pengambilan ubat yang berlebihan dan berlarutan boleh menyebabkan dinding perut akan terhakis. Pastikan mendapat nasihat dari doktor yang bertauliah dan mengikut arahan nya sebelum mengambil mana-mana NSAIDS.

7. Stress/Tekanan emosi.

Kalau dibiarkan stress berlarutan, asid yang dirembeskan oleh perut sewaktu stress boleh menjadi penyabab gastrik.

8. Jangkitan bakteria H.Pylori.

Bakteria yang boleh menyebabkan ulser perut. Yang ini kita perlu dapatkan pemeriksaan dari doktor yang bertauliah sebab ia bukanlah yang boleh kita tengok secara fizikal.

9. Kurang/Tidak bersenam.

Semestinya badan yang sihat datang dari aktiviti fizikal yang sihat juga.

Bila dah tahu yang mana satu punca nya, elakkan atau boleh lah berhenti terus. Kemudian jika terlalu kronik sehingga booleh mengganggu kehidupan seharian, pergilah dapatkan nasihat dari doktor yang bertauliah.

Untuk yang mahu mencuba produk Shaklee, kami ada beberapa set produk yang boleh membantu untuk mengurangkan rasa pedih perut atau ulu hati.

Dan insyaAllah jika diizinkan Allah S.W.T manalah tahu kot-kot lah lepas ni dah tak perlu nak terguling-guling menahan sakit perut lagi jika tersalah makan atau terlanggar pantang. ehehehe…..

Boleh baca testimoni dari yang telah berpuas hati dengan mighty 3 gems Shaklee. Boleh klik link di bawah ni.

2 testimoni masalah gastrik dengan mighty 3 gems Shaklee.

Semua maklumat, keterangan produk serta testimoni pengguna yang disiarkan bukan bertujuan untuk mendiagnosis, merawat, menyembuh atau mencegah sebarang penyakit.

Dinasihatkan untuk berjumpa doktor/pakar perubatan jika anda menghidapi sebarang penyakit untuk tujuan konsultasi, diagnosis dan rawatan susulan.

Berminat untuk membeli mana-mana produk Shaklee?

Penghantaran secara percuma atau COD di kawasan:

  • Sungai Udang Klang,
  • Telok Gadong,
  • Kampung Delek,
  • Jalan Yadi,
  • Teluk Pulai dan kawasan sekitarnya.

Hubungi saya segera. Anda akan dapat konsultasi cara makan yang betul dengan menjadi customer saya.

Nisha. Call/Whatsapp : 012-5425600. Shaklee ID : 912861

img_2663-3

Advertisements