Mula-mula dulu saya pun skeptikal gak issue simpan emas ni. Lebih-lebih lagi suruh simpan 1/2 gram sebulan? What the h…. ? Kihkihkih…. Itu dulu lah. Sekarang saya dah nampak perlunya simpan emas setiap bulan walaupun hanya 1/2 gram. Saya mula nampak kepentingan nya bila saya desperate nak langsaikan hutang-hutang jahat saya. Bila simpanan dalam bentuk cash, ada 2 perkara yang timbul. Pertama, mudah saya nak “curik” guna buat belanja untuk benda lain. Kedua, value duit kita semakin merosot. Saya tak nampak yang saya boleh langsaikan hutang-hutang jahat saya dalam masa 2 tahun.

Kenaikan harga emas semakin cantik. Kalau ditengok pada graf nya, garisan kat graf tu nampak menaik berbanding dengan graf matawang Malaysia ni yang garisan nya nampak stagnant dan adakalanya menurun. Hurrmmmm… Kat bawah ni saya share perkongsian seorang stokis emas. Boleh tengok di Facebook beliau. FB Mustaqim Mohamed.

———————————————————————-

KENAPA PERLU SIMPAN EMAS SETENGAH GRAM SEBULAN????

Saya ingin kongsikan maklumat ini dengan anda :
ROBERT KIYOSAKI-NEW RULES OF MONEY VS OLD METHOD
1. Nilai wang kertas yang US tipu pada tahun 1971 itu sendiri saban tahun nilainya JATUH. Lebih teruk lagi harga barang sentiasa MENINGKAT. Pakar ekonomi bagitahu bahasa mudahnya adalah INFLASI.
2. Idea MENYIMPAN wang kertas di dalam bank mahupon dibawah bantal adalah LAPUK. Idea BARU adalah “HEDGING” atau PELINDUNG NILAI. Dalam jenis apa? Minyak? Emas? Perak? Masih keliru? Google je graph.

● Jika anda sekarang mempunyai duit RM1,000,000 dalam bank, 10 tahun lagi, nilai RM1 juta itu akan turun setaraf dengan nilai RM100,000.
● Lihat sendiri perbelanjaan setiap tahun masa pergi pasar ramadhan. Jika tahun sebelum ini dengan RM20 boleh beli macam-macam tapi sekarang, nilai barang yang dulu RM20, nak dapat kena belanja dalam RM40.
● Mengapa simpan duit tak bijak sekarang, setiap tahun nilai duit kita jatuh dan inflasi meningkat. Inilah masanya orang kaya bertambah kaya sebab orang kaya jual barang meningkat inflasi.
● Contohnya jika seorang tauke station minyak naik harga sebab inflasi, bermakna dia bertambah kaya sebaliknya kita bertambah miskin sebab nak kena bayar tauke minyak beli minyak.
● Cadangan terbaik untuk tidak menyebabkan nilai duit anda tak jatuh ialah JANGAN SIMPAN DUIT sebaliknya BELI EMAS untuk kekalkan nilai duit.
● Contoh paling terbaik ialah beli emas untuk anak. Bayangkan anak yang berumur setahun belikan emas untuk dia 100 gram yang kalau sekarang ni harganya RM18,000. Nanti bila dia dah umur 20 tahun mana tahu dah jadi RM100,000….Wallahualam.

BAGAIMANA DAN APA YANG PERLU ANDA LAKUKAN?

1. Tarik cepat-cepat wang untuk simpanan emas anda setiap bulan, baki, barulah bayar bil.

● 1gram 1bulan. kalau mampu boleh lebihkan. 1tahun dah ada 12gram. 10 tahun dah ada 120g. pejam celik je

2. Kongsi maklumat ini kepada orang ramai
Kami hanya menyampaikan. Selebihnya terpulang kepada diri masing-masing

Semoga bermanfaat.😊👍

p/s: saya ada jual emas PowerGold. Berminat? Whatsapp saya.

Nisha | 012.542.5600 | http://www.comelsihat.wordpress.com

Advertisements