Bila darah haid “keluar” luar biasa dari kebiasaan, memang kaum wanita akan susah hati. Ada macam-macam sebab kenapa ianya terjadi. Yang pasti, kesemua sebab tu bukanlah perkara yang akan menyenangkan hati.

Paling risau kalau ianya adalah kanser atau penyakit ktitikal. Nau’zubillah… Di bawah ini ialah perkongsian salah seorang rakan yang baru sahaja melalui situasi cemas ni dan beliau juga telah berkongsi bagaimana beliau menghadapi nya dan langkah-langkah yang beliau telah ambil sehinggalah beliau kembali sihat.

***********************************************************************

Tak pernah seumur hidup saya darah haid berlarutan lebih dari 15 hari.
Tiba-tiba bulan lepas darah saya tak mahu berhenti. Bahkan pada hari ke – 18, darah yang sepatutnya kering menjadi banyak semula.

Saya mula risau, ada fibroid ke? Atau cyst ke?
Atau, penyakit yang ramai wanita takut. Tak berani nak sebut
Lantas saya jumpa pakar sakit puan.
Alhamdulillah doktor check semua ok. Cuma mungkin ada masalah hormon, jadi darah tiba-tiba keluar berlarutan.
Doktor bagi ubat untuk hentikan darah. Doktor bagitau keadaan saya ini mungkin ambil masa lebih 3 bulan untuk pulih kembali.
Stress rasa.

Saya sangat tak selesa bila setiap kali mahu solat, saya perlu bersihkan darah dan tukar pad. Takkan kena hadap selama lebih 3 bulan?
Saya Google nama ubat tersebut untuk baca side effect ubat.
Long story cut short, saya decide untuk detoks dengan Set Detoks Shaklee terlebih dahulu, ubat hold kejap.

Saya tahu pemakanan saya setakat ini dah tak berapa clean, dan kebanyakan penyakit adalah sebab toksin banyak sangat dalam badan.
Kalau seminggu tiada perubahan, baru saya akan cuba ubat doktor.
Saya mulakan dengan ESP yang dibancuh bersama Nutriferon dan Performance Drink, makan sekali GLA, DTX, Peppermint Ginger, Alfalfa.
Kemudian saya tambah Vitamin C dan Omega Guard.

Saya juga elak makanan bergula, roti putih dan kafein.
Mula-mula bantai je, tapi bila ambil benda-benda tu, nampak darah banyak balik. So saya pause.
Alhamdulillah hari pertama saya makan, darah berkurangan sehingga dah tidak perlu pakai pad.
Hari-hari seterusnya darah semakin sedikit dan akhirnya hanya discharge jernih yang keluar.

Terkini, selepas seminggu konsisten Set Detoks versi saya ini, saya hampir bersih dari darah.
Keputihan petanda darah kering, telah mula muncul.
Syukur alhamdulillah. Syukur.
Tak perlu dah hadap darah tak berhenti 3 bulan.

img_7211
Shaklee Klang @ comelsihat.wordpress.com

***********************************************************************

 

Semua maklumat, keterangan produk serta testimoni pengguna yang disiarkan bukan bertujuan untuk mendiagnosis, merawat, menyembuh atau mencegah sebarang penyakit.

Dinasihatkan untuk berjumpa doktor/pakar perubatan jika anda menghidapi sebarang penyakit untuk tujuan konsultasi, diagnosis dan rawatan susulan.

Berminat untuk membeli produk Shaklee di atas? Atau berminat untuk membeli mana-mana produk Shaklee?

Penghantaran secara percuma atau COD di kawasan:

  • Sungai Udang Klang,
  • Telok Gadong,
  • Kampung Delek,
  • Jalan Yadi,
  • Teluk Pulai dan kawasan sekitarnya.

Hubungi saya segera. Anda akan dapat konsultasi cara makan yang betul dengan menjadi customer saya.

Nisha. Call/Whatsapp : 012-5425600. Shaklee ID : 912861

img_2663-3

Advertisements