Eczema sekarang ni memang antara penyakit yang biasa di alami oleh kebanyakan orang. Even baby baru 2-3 bulan lahir pun boleh ada masalah ni.

First thing to know tentang eczema ni, kita mesti tahu punca nya. Macam saya, tak boleh amik dairy products. Selama ni, saya selalu di beritahu supaya jauh kan makanan yg “gatal”. Contoh; seafood lah, ayam lah….,tapi walaupun saya cuba elak kan, eczema saya tetap ada.

Sehinggalah ada seorang doctor tu highlight kat saya supaya cuba elak kan ambil dairy products. So, saya start dgn coklat dan susu segar. Tapi, eczema tetap ada. Entah mcmna tiba2 saya teringat utk stop kejap ambil favorite drink saya. Yeahhhh….teh tarik dan nescafe tarik. Dua minuman ni memang  wajib ada setiap pagi dan petang. Hurrmmmm……….tak payah tunggu lama, 3 hari pun dah cukup untuk saya tau apa allergy saya. Confirm hari ke 4 tu, saya tak menggaru garu. Huhuhuhuhu….

Eczema juga tak semestinya berpunca dari mknan. Persekitaran dan life style juga memainkan peranan penting. Ada segelintir orang, rumah kena setiap hari di mop, cadar dan sarung bantal kena tukar selang 2-3 hari. Ada juga yang tak boleh kerja luar,especially tempat yang berhabuk.

Atau ada juga yang tak boleh stress. Bila stress je, masalah kulit akan timbul. Haaaaa, waktu ni bukan eczema je yang muncul, silap hari bulan kelemumur pun timbul. Sebab nya, eczema dan kelemumur ni “adik beradik”….. So, bila kita ambil supplements untuk eczema, secara tak langsung kita akan dapat menghilangkan kelemumur jugak.

And I just got to know that eczema, asthma and sinus is related. Mungkin sebab ketiga tiga ni bawah category allergy. Yeah, especially to those yang tak boleh berada di tempat yang berhabuk dan kurang bersih.

Untuk masalah eczema I take few supplements from Shaklee which has benefited me a lot. Untuk permulaan, ini adalah 2 supplements yang penting. Yang lain2 akan di tambah mengikut keperluan.

Omega Guard : minyak ikan yang sangat best. Selain untuk masalah kulit, bagus untuk mengawal kadar kolesterol, sumber DHA untuk otak, juga bagus untuk mengawal emosi.

Alfalfa : sumber tumbuhan yang bertindak sebagai anti oxidant yang bagus. Membantu penjagaan hati untuk berkerja dengan bagus supaya segala toxins dalam badan dapat dikeluarkan. Bila toxins tak dapat dikeluarkan dengan baik, salah satu kesan nya akan memberi masalah kulit.

Untuk kanak2, saya akan cadang kan omega guard dan meal shakes. Meal shakes ni adalah sumber protein yang mempunyai 23 jenis vitamins, acid amino dan minerals.

Tapi, kalau anak anda tak nak telan omega guards tu tak apa, cuma campur kan meal shakes ni dalam minuman mereka, dan ia akan men jadi sumber multivitamins harian mereka. Sebab anda kena ingat, apabila kurang keperluan vitamins dalam badan, eczema adalah salah satu kesan nya.

Merawat ekzema dengan Shaklee @ comelsihat.wordpress.com
Berminat untuk membeli produk Shaklee di atas? Atau berminat untuk membeli mana-mana produk Shaklee?

Penghantaran secara percuma atau COD di kawasan:

  • Sungai Udang Klang,
  • Telok Gadong,
  • Kampung Delek,
  • Jalan Yadi,
  • Teluk Pulai dan kawasan sekitarnya.

Hubungi saya segera. Anda akan dapat konsultasi cara makan yang betul dengan menjadi customer saya.

Nisha.
Call/Whatsapp : 012-5425600.
Shaklee ID : 912861

Advertisements